top of page
  • Kadıköy Yüzme Kulübü

KÜÇÜK ÇOCUKLARDA YÜZME EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR?

Güncelleme tarihi: 31 Oca 2022

Yüzme de başlangıç seviyesi olan eğitimlerde her yaştan kişiye aynı şekilde eğitim verilmez. Sıklıkla yapılan hatalardan biriside budur. Her yaşta olan temel eğitim alıştırmaları ortaklık gösterse de kişiye davranış ve yaklaşım biçimi farklıdır.



3-5 Yaş Yüzme Eğitimi


En çok hata yapılan yaş grubudur. Yapılan en büyük hata ise bu yaş grubundaki çocuklara 6-7 belki de daha büyük yaştaki çocuklara veya yetişkinlere yaklaşılır gibi yaklaşılmasıdır.


Bu yaş grubunda öncelikli olarak en önemli konu çocuğun suya ve hocasına oryantasyon durumudur. Çocuğa direk olarak yüzme eğitimi verilmeye çalışılırsa çocukta suya ve hocasına karşı önyargı , korku, endişe,sıkılmışlık hissi yaratabiliriz. Bu yaş gruplarında öncelikli olarak çocuğu suya sokup onu korkutmadan ve eğitimi basit oyunlarla eğlenceli hale getirmeye çalışılmalıdır. İkinci olarak da çocuğa sadece doğru nefes alıp-verme teknikleri gösterilmelidir. Bu yaştaki çocuklar oyun çağında olduğundan dolayı çocuklara eğitim verirken onlarla birlikte eğlenmeniz çok önemli. Çocuklar hocasının da eğlendiği gördükleri zaman hocalarıyla olan ilişkisi daha hızlı, sağlıklı ve kuvvetli olarak gelişecektir.


Çocukta hocaya ve suya karşı olumlu geri dönüşler aldıktan sonra yavaş yavaş kendi başına suda durma, köpekleme yüzme gibi basit ama eğlenceli yüzme tekniklerini öğretmeye geçebilirsiniz. Bunları yaparken eğer çocuk bu hareketleri yapamıyorsa veya çok fazla zorlanıyorsa üstüne gitmeyin. Çocuğu dinlendirmeye çalışın onunla güzel motive edici heyecanlandırıcı şekilde konuşmalar yaparak tekrardan öğretmeyi deneyin.


Her yaş grubunda görülen kafayı suya sokamama durumu bu yaş gruplarında biraz daha sıklıkla görülebilir. Bu esnada çocuğu kafasını suya sokmaya zorlamalar yapılmaması gerekir. Zorlandığı durumda eğer çocuk su yutarsa veya burnuna su kaçarsa sudan soğumasın çok daha hızlı olabilir. Bu durumun şu şekilde üstesinden gelebilirsiniz: Öncelikle çocuğa suya sizin dalıp ve herhangi birşeyin olmadığını göstermeniz gerekmektedir. Daha sonra çocukla birlikte suya dalıp su altında görebileceği şekilde eğlenceli hareketlerle bu eğitimi süsleyebilirsiniz. Eğer çocuk bu eğitime de olumlu olarak cevap vermiyorsa acele etmeyip çocuğun hazır olduğu zamanı beklemek en doğru karardır.


Çocuk artık bu hareketleri başarılı bir şekilde yerine getirdikten sonra asıl yüzme tekniklerini yavaş yavaş öğretmeye geçebilirsiniz.

458 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page