top of page
  • Kadıköy Yüzme Kulübü

Temel Yüzme Teknikleri ile İlgili Merak Edilenler

Temel yüzme teknikleri kavramı, yüzme sporu ile ilgilenen herkesin bildiği ve kullanıldığı teknikleri tanımlamak amacıyla kullanılıyor. Bu noktada; dört farklı teknikten söz etmek gerekiyor. Bunlar; Serbest Yüzme Tekniği, Sırüstü Yüzme Tekniği, Kurbağalama Yüzme Tekniği ve Kelebek Yüzme Tekniği oluyor. Bu tekniklere yüzme kurslarında da kurs programları içerisinde yer veriliyor. Temel seviyede yüzme bilen kursiyerler bu tekniklere doğrudan odaklanabiliyor. Henüz yüzme bilmeyen kursiyerlere ise temel seviyede yüzme eğitimi verildikten sonra yüzme tekniklerine geçiş yapılıyor. Kadıköy Yüzme Kulübü, kurs programları da bu şekilde ilerliyor. Teknik öğrenim gruplarında yer alan kursiyerler farklı yüzme teknikleri ile tanışma şansı yakalıyor. Yüzmeyi bilen kursiyerler ise bu tekniklerde kendilerini geliştirmek üzere kurslara devam edebiliyor.

Peki; temel yüzme tekniklerine dair bilinmesi gerekenler neler? Bu teknikler nasıl uygulanıyor? Aralarında ne gibi farklılıklar bulunuyor? Hangi tekniklerin uygulanması daha kolay? Sporcular daha çok hangi teknikleri tercih ediyor? Bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim…


Temel Yüzme Teknikleri Nelerdir?

Serbest, Sırtüstü, Kelebek ve Kurbağalama yüzme teknikleri, temel yüzme stilleri olarak anılıyor. Bu dört teknik bazı noktalarda benzerliklere sahipken; bazı özellikleriyle birbirinden ayrılıyor. Serbest Yüzme Tekniği bu dört teknik arasında öncelikli olarak öğreniliyor ve öğretiliyor. Bunun nedeni, serbest yüzme tekniğinin diğer teknikler için bir temel oluşturması oluyor. Kurs programlarında da öncelikli olarak Serbest Yüzme Tekniğinin öğretildiği görülebiliyor. Serbest Yüzme Tekniğinin, hem duruş pozisyonu hem de suda ilerleme biçimi olarak daha kolay olduğu düşünülüyor. Şimdi gelin, yüzme tekniklerinin uygulanış biçimine, öğrenme süreçlerine, detaylarına, benzer ve farklı özelliklerine birlikte göz atalım…


Temel Yüzme Teknikleri: Serbest Yüzme Tekniği

Su üzerinde durma becerisini edinmiş birisi için serbest yüzme tekniğini öğrenmek daha kolay olabiliyor. Vücudun suya paralel uzandığı bu teknikte, ileriye doğru kulaç atılarak suda ilerleme sağlanıyor. Serbest yüzme, yarışlarda sıkça tercih edilen tekniklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Suda hızla ilerlemeye olanak veren bu teknik sporcular tarafından en çok tercih edilen tekniklerden biri oluyor.


Sırtüstü Yüzme Tekniği

Sırüstü yüzme tekniği, serbest yüzme tekniği ile benzerlik gösteriyor. Su üzerinde durma becerisi edinmiş kişiler, sırtüstü yüzme tekniğinde de zorluk yaşamıyor. Adından anlaşılacağı gibi bu teknik suya sırt üstü uzanmayı gerektiriyor. Suya sırt üstü ve paralel olarak konumlanan yüzücülerin geriye doğru kulaçlar atarak suda ilerlemeleri mümkün oluyor. Bu teknik; öğrenmesi ve uygulanması kolay teknikler arasında sıralanıyor. Nefes kontrolü açısından kolaylık sağlayan bir teknik olarak biliniyor. Çünkü yüzme esnasında baş sürekli olarak suyun üzerinde kalıyor. Böylelikle suda daha rahat ilerlemeye olanak veriyor. Sporcuların yanı sıra; amatör yüzücülerin ve hobi amaçlı yüzenlerin de tercih ettiği tekniklerden biri oluyor.


Kurbağalama Yüzme Tekniği

Yarışlarda sıkça gördüğümüz ve temel yüzme teknikleri arasında sıralanan bir başka teknik kurbağalama yüzme tekniği oluyor. Yüzme sporu için önemli tekniklerden biri olarak biliniyor. Öğrenilmesi serbest ve sırtüstü yüzmeye göre daha zor olabiliyor. Kurbağalama yüzme tekniğinde kendini geliştirmek isteyenlerin serbest yüzmede belirli bir seviyeye gelmiş olmaları gerekiyor. Kurbağalama yüzme tekniğinde vücut pozisyonu ve suda ilerleyiş biçimi de farklılık gösteriyor. İleriye ya da geriye doğru kulaçlar atmak yerine; kol ve bacaklar ile daire çiziliyor. Kollar ve bacaklar iki yana doğru açılıyor ve su geriye doğru süpürülüyor. Bu hareket tekrar edilerek suda ilerleme sağlanıyor. Yarışlarda tercih edilen tekniklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.


Kelebek Yüzme Tekniği

Temel yüzme stilleri denildiğinde akla gelen bir diğer teknik kelebek yüzme tekniği oluyor. Öğrenilmesi ve uygulaması en zor teknikler arasında gösteriliyor. Bu teknikte baş üstünden atılan kulaçlar ile su içerisinde ilerleme sağlanıyor. Ayak vuruşları ile kol hareketlerinin senkronunu sağlamak kelebek yüzme tekniği için kritik noktalardan biri oluyor. Kelebek yüzme tekniği yüzme yarışlarında sıkça karşılaştığımız tekniklerden biri oluyor.

Temel yüzme teknikleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Kadıköy Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs içerikleri hakkında detaylı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

121 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page