top of page
  • Kadıköy Yüzme Kulübü

Pull Buoy Nedir? Ne İşe Yarar?

Pull Buoy, çekme şamandırası ya da bacak şamandırası olarak da adlandırılabiliyor. Yüzme ekipmanları arasında sıralanıyor. Bu ekipman, özellikle internet aramalarında; farklı isim ve yazım şekilleriyle de karşımıza çıkabiliyor. Pullboy, Pool Buoy, Swim Buoy bunlardan bazıları oluyor. Bu ekipman köpükten üretiliyor ve sekiz rakamına benzer bir şekli olduğu biliniyor. Amatör yüzücüler ve yüzmeyi yeni öğrenenler bu ekipmandan faydalanabiliyor. Bununla birlikte; profesyonel yüzücüler tarafından da antrenmanlar sırasında kullanılabiliyor.

Ekipman bacakların arasına yerleştirilerek kullanılıyor. Bunun için ayak bilekleri ya da uyluk bölgesi tercih edilebiliyor. Kalça ve bacak bölgesine destek sağlamak amacıyla bu ekipman kullanılıyor. Pull Buoy sayesinde; doğru vücut pozisyonunun oturtulması ve doğru solunumun sağlanması kolaylaşıyor. Dayanıklılığı arttırmak, üst gövdeyi çalıştırmak ve kolları güçlendirmek için yapılan çalışmalarda bu ekipmandan faydalanmak mümkün olabiliyor.

Pull Buoy’un farklı yüzme stillerinde kol çalışmaları yapmak ve kol koordinasyonunu sağlamak için kullanıldığı biliniyor. Aynı zamanda doğru vücut ve bacak pozisyonunun sağlanmasında da rol oynuyor. Serbest yüzme tekniği söz konusu olduğunda suyu çekiş aşamasına yönelik antrenmanlarda pull buoy’dan yararlanılabiliyor. Sırtüstü yüzme tekniğinde kol koordinasyonunun sağlanması ve üst beden salınımının kolaylaşmasında yardımcı oluyor. Kelebek yüzme stilinde, dolphin tekniğinin kullanımı esnasında pull buoy’dan yardım alınabiliyor. Buna ek olarak; kurbağalama yüzme tekniğinde, doğru duruş pozisyonu ve bacak hareketleri için kullanılabiliyor.


Pull Buoy Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pull Buoy’un seçimi ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Birçok yüzme ekipmanında olduğu gibi bu ekipman da farklı boyutlarda üretiliyor. Bu anlamda ürünün kim tarafından ve hangi amaçla kullanılacağı önem taşıyor. Ürün seçimi yaparken ürünün, onu kullanacak yüzücü için uygun boyutlarda olduğundan emin olmak gerekiyor.

Ekipmanın kullanımı sırasında bacağın hangi bölgesine yerleştirildiği önem taşıyor. Bilek ve diz bölgesinde yerleştirilen Pull Buoy’u kullanmak kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle ekipmanı üst bacak bölgesine yerleştirmek daha avantajlı olabiliyor. Böylelikle ekipmanın kontrolünü sağlamak daha kolay olabiliyor.

Pull Buoy kullanırken göğüs bölgesinin mümkün olduğunda suyun içerisinde kalmasına özen göstermek gerekiyor. Üst gövdenin suyun dışında olması, denge kurmayı zorlaştırabiliyor. Bu nedenle yalnızca baş bölgesinin suyun dışında olmasına dikkat etmek gerekiyor. Böylelikle pull buoy’un kontrolünü sağlamak ve denge kurmak daha kolay hale geliyor.

Yüzme antrenmanlarına geçmeden önce pull buoy’un kontrolünü sağlayabildiğinize emin olmanız gerekiyor. Ekipmanı, uyluk bölgesine yerleştirerek sabit tutmaya çalışmak önem taşıyor. Ekipmanla tam bir uyum sağlandığında antrenmanlara başlanabiliyor. Böylelikle su içerisinde daha rahat hareket edilebiliyor. Aynı zamanda denge problemleri yaşanmasının önüne geçilebiliyor.

Nefes koordinasyonu sağlamakta zorlananlar için bu ekipman avantaj sağlayabiliyor. Su üzerinde durmayı kolaylaştırması sebebiyle daha az enerji harcanmasına yardımcı oluyor. Böylelikle nefes daha kontrollü biçimde kullanılabiliyor. Kısacası, daha uzun ve verimli antrenmanlara olanak veriyor.


Pull Buoy Kullanımının Dezavantajları

Pull Buoy’un yüzücülere sağladığı avantajların yanı sıra; bazı dezavantajları da bulunuyor. Bunlardan da kısaca söz etmek gerekiyor. Pull Buoy’un sürekli kullanımı karın ve kalça kaslarının yeterince güçlenmesine engel olabiliyor. Çünkü bu ekipman, kalçanın doğru yer ve pozisyonda kalmasını kolaylaştırıyor. Ancak ekipmanın kullanılmadığı durumlarda kalçanın kontrolünü sağlayabilmek gerekiyor. Bu nedenle ekipmanın sürekli kullanımı söz konusuysa kalça ve karın kaslarını güçlendirmeye yönelik çalışmalara ağırlık vermek gerekiyor.

Pull Buoy’un üst gövdeyi çalıştırmaya yönelik antrenmanlarda kullanıldığı biliniyor. Bu ekipman eşliğinde yapılan çalışmalarda bacak ve kalça bölgesi tam olarak kullanılmıyor. Dolayısıyla tüm vücudun ve kasların verimli olarak kullanılması da söz konusu olmuyor.

Göğüs kafesinin alt kısmı ve kalça arasında kalan bölge Core Bölgesi olarak adlandırılıyor. Pull Buoy’un kullanımı sırasında bu bölgedeki kas gruplarının daha az çalıştığı biliniyor. Bu nedenle bu bölgenin güç kaybetmesi gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabiliyor.

Pull Buoy ve diğer yüzme ekipmanları hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız varsa Kadıköy Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs içerikleri hakkında detaylı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kadıköy Yüzme Kulübü hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page