top of page
  • Kadıköy Yüzme Kulübü

Yüzme Eğitimi Aşamaları Nelerdir?

Yüzme eğitimi aşamaları nelerdir? Bu soru yüzme eğitimi alacak yetişkinler ve çocuklarının yüzme öğrenmesini isteyen ebeveynler tarafından sıkça soruluyor. Özellikle yüzme kursu seçimi yapılmadan önce bir araştırma süreci geçiriliyor. Bu süreçte kurs programları ve öğrenme aşamaları dikkatle inceleniyor.


Kadıköy Yüzme Kulübü, farklı yaş grupları ve yüzme seviyelerini kapsayacak kurs programları sunuyor. Kurs programları, profesyonel eğitmenler tarafından oluşturuluyor. Programın kapsamı belirlenirken, katılım gösterecek yaş grubu ve yüzme seviyesi dikkate alınıyor. Elbette; yüzme öğrenmeye yeni başlayacak bir kursiyer ile profesyonelliğe adım atacak bir sporcunun programı aynı olamıyor. Bu anlamda yüzme eğitimi farklı aşamaları kapsıyor. Peki, yüzme eğitiminin aşamaları nelerdir? Kadıköy Yüzme Kulübü’nün sunduğu kurslarda nasıl bir program izleniyor?


Farklı Yaş Grupları ve Seviyelere Göre Yüzme Eğitimi Aşamaları

Yüzme eğitimlerinde öncelikli olarak seviye ve yaşa göre kurs gruplarının oluşturulması söz konusu oluyor. Yüzme bilmeyen kursiyerler için temel yüzme becerilerinin edinilmesi öncelikli adım olarak karşımıza çıkıyor. Öğrenme süreci ve öğrenme teknikleri yaş gruplarına göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin; küçük yaş gruplarında öğrenme sürecini kolaylaştırmak için eğitici oyunlara yer veriliyor. Çocuklar keyif aldıkları ve hızlı adapte olabildikleri bir ortamda daha kolay öğrenebiliyor. Yüzme kursu seçimi yaparken bu konuyu göz önünde bulundurmak gerekiyor.


Temel yüzme becerilerinin edinilmesi çoğu zaman kolaylıkla gerçekleşiyor. Bunun için öncelikle su korkusunu yenmek ve su içerisinde rahat hissetmek gerekiyor. Bu iki önemli aşama geçildikten sonra öğrenme süreci hızla ilerliyor. Bunun için Kadıköy Yüzme Kulübü’nde yüzme eğitimi aşamaları için kritik olan bu iki adıma önem veriliyor. Su ile ilgili travmaların oluşmaması ya da zaten bu travmalar varsa aşılabilmesi için çalışmalar yapılıyor.


Kursiyerler su içerisinde kolaylıkla hareket edebildiğinde diğer çalışmalara geçiş yapılabiliyor. Vücudun suda doğru biçimde konumlanması öğrenme sürecinin önemli bir parçası oluyor. Vücut pozisyonu üzerine ayrıntılı çalışmalar yapılıyor. Nefes egzersizleri suda performans gösterebilmek için en önemli noktalardan biri oluyor. Elbette, suda ilerlemek için kol ve bacak koordinasyonunun büyük öneme sahip olduğu biliniyor. Tüm bu çalışmaların yanı sıra suya atlama gibi çeşitli çalışmalara da ilk aşamada yer veriliyor. Başlangıç aşamasında başarılı olarak yüzme öğrenme sürecini tamamlayanlar teknik öğrenim çalışmalarına başlayabiliyor.


Yüzme Eğitimi Aşamaları: Yüzme Tekniklerinin Öğrenilmesi

İlk aşamayı başarıyla tamamlayan kursiyerler yüzme alanında kendilerini geliştirebilmeleri için teknik öğrenim gruplarına alınıyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu aşama farklı yüzme tekniklerinin öğrenimine yer veriliyor. Bu noktada dört temel yüzme tekniğinin öğretilmesi planlanıyor. Bu teknikler; serbest yüzme tekniği, kurbağalama yüzme tekniği, kelebek ve sırüstü yüzme teknikleri olarak sıralanabiliyor.


Her bir tekniğin kendi içinde farklı detaylara sahip olduğu biliniyor. Bunun için her bir teknik için farklı çalışmalara yer veriliyor. Öncelikli olarak serbest yüzme tekniği öğretiliyor. Bu tekniğin bilinmesi; diğer tekniklerin daha kolay öğrenilebilmesini sağlıyor. Çünkü, serbest yüzme bir anlamda diğer tekniklerin temelini oluşturuyor. Her bir teknikte; kol ve bacak koordinasyon çalışmaları yapılıyor. Her bir tekniğe özgü nefes egzersizlerine yer veriliyor. Suya atlama, dönüş ve bitiriş çalışmaları bu aşamanın konuları arasında yer alıyor.

Bu aşamayı tamamlayan yüzücüler, yüzme sporunda bir adım daha ilerlemek isteyebiliyor. Bu noktada; performans yüzme gruplarında yer alma hakkı elde edebiliyorlar. Performans gruplarındaki sporcular, lisans alma ve profesyonel yüzme kariyerine başlama gibi şanslara sahip olabiliyorlar.


Yüzme eğitimi aşamaları ve kurs programları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Kadıköy Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs içerikleri hakkında detaylı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page