top of page
  • Kadıköy Yüzme Kulübü

Yüzücü Gözlüğü Kullanımı

Yüzücü gözlüğü, yüzme sporu söz konusu olduğunda temel yüzme ekipmanları arasında sıralanıyor. Yüzücü gözlüğünün hem amatörler hem de profesyoneller tarafından en çok kullanılan ekipmanlardan biri olduğu biliniyor. Özellikle sporcular için yüzücü gözlüğünün performans arttırıcı etkisi olduğu biliniyor. Yüzücü gözlükleri sayesinde su altında daha iyi görmek ve daha rahat ilerlemek mümkün oluyor. Aynı zamanda yüzücü gözlüğünün sürekli havuz ve denizde zaman geçirenler için koruyucu niteliği de bulunuyor. Havuz kimyasalları, deniz tuzu ve enfeksiyona yol açabilecek yabancı maddelere karşı gözü koruma görevi üstleniyor. Bu nedenle özellikle profesyonel sporcular için yüzücü gözlüğünün kullanılması tavsiye ediliyor.


Yüzücü Gözlüğü Seçimi Nasıl Yapılır


Temel yüzme ekipmanları arasında yer alan yüzücü gözlükleri farklı renk, tasarım ve özelliklere sahip olabiliyor. Ayrıca farklı amaçlara yönelik olarak üretildikleri de biliniyor. Amatör ve profesyonel yüzücüler farklı tip gözlükleri tercih ediyor. Aynı zamanda yüzücü gözlükleri havuz ve deniz için farklı niteliklerde üretilebiliyor. Seçim yaparken hangi amaçla ve kim tarafından kullanılacağını dikkate almak gerekiyor.

Yüzücü gözlüğünü seçerken ayarlanabilir olmasına dikkat edilmesi önem taşıyor. Yüzücü gözlüğünün kullanıcının gözlerine ve başına göre ayarlanabilmesi faydalı oluyor. Özellikle açık havuz ve denizde renkli ve aynalı cama sahip yüzücü gözlüklerini tercih etmek gerekiyor. Bu özelliğe sahip gözlükler gözleri güneşin zararlı ışınlarından koruyor. Böylelikle daha konforlu bir yüzme deneyimi sağlıyor.

Yüzücü gözlüğü seçerken dikkat edilecek bir diğer nokta; gözlüğün cam yapısı oluyor. Havuz gözlüklerinde genellikle oval camların kullanıldığı görülüyor. Bu cam yapısına sahip gözlükler yüzücülere çoğunlukla kolaylık sağlıyor. Ancak olimpik havuzlarda görüş açısını olumsuz etkileyebiliyor. Olimpik havuz antrenmanları ya da yarışlar için bu durumu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Seçim yaparken çift kayışlı gözlükleri tercih etmek daha faydalı olabiliyor. Çünkü tek kayışlı gözlükler antrenman sırasında başın arkasından kayabiliyor. Ancak çift kayışlı yüzücü gözlüklerinde bu soruna rastlanmıyor. Üstteki kayış baş üstünde tutularak bu problemin önüne rahatlıkla geçilebiliyor.

Yüzücü gözlüklerinin boyutları farklılık gösterebiliyor. Kimi yüzücü gözlükleri yalnızca göz ve çevresini içine alacak şekilde üretiliyor. Kimi yüzücü gözlükleri ise alın ve elmacık kemiklerini de kapsayacak boyutlarda olabiliyor. Küçük gözlükler yüzü daha iyi sarıyor. Ancak büyük gözlükler uzun performanslarda daha rahat bir kullanım sağlayabiliyor. Seçimi buna göre yapmak gerekiyor.


Deniz ve Havuz İçin Yüzücü Gözlüğü Seçimi

Bilindiği gibi yüzme sporu hem deniz hem de havuzda yapılabiliyor. Yüzücü gözlüklerinin deniz ve havuz kullanımına uygun olarak farklı özelliklerde üretildiği biliniyor. Peki deniz ve havuz gözlükleri arasında ne gibi farklar bulunuyor?

Havuz temizliği için klor gibi çeşitli kimyasallardan yardım alındığı biliniyor. Havuz için tasarlanan yüzücü gözlüklerinde bu durum dikkate alınıyor. Havuz gözlükleri gözleri kimyasal maddelerden koruyacak biçimde tasarlanıyor.

Havuz gözlükleri daha çok profesyoneller tarafından tercih ediliyor. Bu noktada; göz yuvasını daha iyi saracak ve su geçirmeyecek biçimde tasarlanıyor. Böylelikle spor müsabakalarında ya da uzun antrenmanlarda sporcular için olumsuz durumlara neden olmuyor. Deniz gözlükleri suya daha fazla direnç gösterirken havuz gözlükleri için bu oranın çok daha düşük olduğu biliniyor. Bu nedenle yüzme yarışları ya da profesyonel sporcular için havuz gözlüklerinin kullanımı tavsiye ediliyor. Çünkü havuz gözlükleriyle suda ilerlemenin daha kolay olduğu biliniyor.

Yüzücü gözlüğü seçimi ve havuzda yüzücü gözlüğünün kullanımıyla ilgili detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Kadıköy Yüzme Kulübü tarafından sunulan fırsatlardan yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kadıköy Yüzme Kulübü hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page